ΠΛΑΤΗ

Πλάτη

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις πιο κοινές καταστάσεις που αφορούν τις επισκέψεις σε φυσικοθεραπευτήριο.
 
Έρευνες δείχνουν ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους εμφανίζουν πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το περιστατικό φέρεται να είναι το υψηλότερο σε ηλικία εργασίας, ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών.
 
Επιπλέον, ο πόνος στη μέση θεωρείται ότι προκαλεί σημαντική προσωπική ταλαιπωρία, αναπηρία και τον πιο συνηθισμένο λόγο μακροχρόνιας απουσίας εργασίας.
 
Οι αιτίες του πόνου στην πλάτη μπορεί να προέρχονται από:
 • Βαριά ανύψωση, τραυματισμοί και ατυχήματα
 • Στατικές θέσεις – ενώ οδηγείτε ή εργάζεστε σε υπολογιστή
 • Μυϊκές καταπονήσεις Συμπίεση νεύρων
 • Καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 
Μερικές φορές ο τραυματισμός προκύπτει από ένα άμεσο τραύμα που μπορεί να προκύψει κατά την ανύψωση ενός βαρύ αντικειμένου, μετά από πτώση ή από άμεση πρόσκρουση, όπως τροχαίο ατύχημα. Άλλες φορές μπορεί να προκύψει χωρίς προφανή αιτία ή από μια αρκετά αβλαβής κίνηση.
 
Το θετικό είναι ότι σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμός είναι πολύ σπάνια να συσχετιστεί με τη σπονδυλική στήλη που είναι εγγενώς ισχυρή και δύσκολα βλάπτεται. Στην πραγματικότητα, το 95% του πόνου στη σπονδυλική στήλη διαγιγνώσκεται ως «μη ειδικός».
 
Επομένως, οι ακτινογραφίες ή η απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι γενικά απαραίτητες καθώς δεν θα αναδείξουν την πηγή του πόνου ούτε θα αλλάξουν τον τρόπο που σας αντιμετωπίζουμε. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι πιθανό να έχει εμφανιστεί διάστρεμμα συνδέσμων ή μυϊκή καταπόνηση που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με σάρωση.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις της πλάτης, τις οποίες συχνά αντιμετωπίζουμε στο Back2Health είναι και οι παρακάτω:
Η μετατόπιση δίσκου συμβαίνει όταν ένας δίσκος έχει βρεθεί εκτός ευθυγράμμισης στη ραχοκοκαλιά (σπονδυλική στήλη). Ένας νωτιαίος δίσκος παρέχει προστασία από την καθημερινή δραστηριότητα διατηρώντας τα οστά (σπονδύλους) χωριστά. Όταν ένας δίσκος μετατοπιστεί, δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει αυτό το μαξιλάρι ανάμεσα στους σπονδύλους. Αυτό αναγκάζει τις καθημερινές εργασίες να είναι εξαιρετικά επώδυνες από την έλλειψη αντικραδασμικού και είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν. Τις περισσότερες φορές, η μετατόπιση του δίσκου συμβαίνει στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα), οδηγώντας σε χρόνιο πόνο στη μέση. Η μετατόπιση δίσκου είναι μια σοβαρή κατάσταση και εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο που προέρχεται από αυτόν, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για ένα συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που είναι τόσο έντονος ώστε να ακινητοποιήσει ένα άτομο, και να το καθιστά ανίκανο να κινηθεί και να εκτελέσει καθημερινές εργασίες.
Η στένωση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται όταν ένα ή περισσότερα οστέινα ανοίγματα (τρήματα) μέσα στη σπονδυλική στήλη αρχίζουν να στενεύουν και μειώνουν το χώρο για τα νεύρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί μέσα στο νωτιαίο κανάλι (όπου ο νωτιαίος μυελός κατεβαίνει στο κέντρο) ή/και στο μεσοσπονδύλιο τρήμα όπου τα νωτιαία νεύρα εξέρχονται από τον σπονδυλικό σωλήνα. Ανάλογα με τη θέση και το πόσο στένωση εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, ένα νωτιαίο νεύρο ή ο νωτιαίος μυελός μπορεί να συμπιεστεί και να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και/ή αδυναμία. Ακριβώς όπως το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού σας, η σπονδυλική στήλη σας έχει έναν αριθμό διαδρόμων που πρέπει να είναι ανεμπόδιστοι για αποτελεσματική ροή. Στη σπονδυλική στήλη, οι δίοδοι είναι ο σπονδυλικός σωλήνας και η νευροφωραμίδα. Ο νωτιαίος σωλήνας είναι μια κοίλη κάθετη οπή που περιέχει τον νωτιαίο μυελό (από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μέχρι το ανώτερο οσφυϊκό επίπεδο L1). Κάτω από το L1, ο σπονδυλικός σωλήνας περιέχει νευρικές ρίζες για την κινητική και αισθητηριακή λειτουργία των κάτω άκρων και τους σφιγκτήρες του εντέρου/κύστης. Τα νευροφωραμεία είναι οι δίοδοι που δημιουργούνται φυσικά μεταξύ των σπονδύλων μέσω των οποίων οι ρίζες του νωτιαίου νεύρου εξέρχονται από τον σπονδυλικό σωλήνα.
Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένα κατάγματα προκαλούν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς που προκύπτουν από τραύματα υψηλής ενέργειας και απαιτούν επείγουσα θεραπεία. Άλλα κατάγματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός συμβάντος χαμηλότερης πρόσκρουσης, όπως μια μικρή πτώση, σε ένα ηλικιωμένο άτομο του οποίου τα οστά είναι εξασθενημένα από την οστεοπόρωση.
 
Τα περισσότερα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται στη θωρακική (μέση πλάτη) και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (κάτω από την πλάτη) ή στη σύνδεση των δύο (θωρακοοσφυϊκή ένωση). Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κατάγματος και εάν ο ασθενής έχει άλλους σχετικούς τραυματισμούς.
 
Τα κατάγματα της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκύψουν από τραύματα υψηλής έντασης, όπως:
 • Σύγκρουση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας
 • Πτώση από σημαντικό ύψος
 • Αθλητικό ατύχημα Βίαιη πράξη, όπως τραύμα από πυροβολισμό
 • Πολλές φορές, αυτοί οι ασθενείς έχουν επιπλέον σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν ταχεία θεραπεία.
 
Ο νωτιαίος μυελός και/ή τα νεύρα μπορεί επίσης να τραυματιστούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να προκληθούν από οστική ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, άτομα με οστεοπόρωση, όγκους ή άλλες υποκείμενες καταστάσεις που αποδυναμώνουν το οστό μπορούν να σπάσουν έναν σπόνδυλο ακόμη και κατά τη διάρκεια συμβάντων χαμηλότερης πρόσκρουσης-όπως να φτάσουν ή να στρίψουν ή να πέσουν από όρθιο ύψος. Αυτά τα κατάγματα μπορεί να αναπτυχθούν απαρατήρητα για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς συμπτώματα ή ενόχληση μέχρι να σπάσει ένα οστό
Σπονδυλόλυση. Ελάττωμα Pars. Κάταγμα στρες. Αυτοί οι τρεις όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, όλοι αναφέρονται στην ίδια συνθήκη. Η σπονδυλόλυση είναι ένα σπαστικό κάταγμα μέσω των pars interarticularis των οσφυϊκών σπονδύλων. Το pars interarticularis είναι ένα λεπτό τμήμα οστού που ενώνει δύο σπονδύλους. Είναι η πιο πιθανή περιοχή που επηρεάζεται από επαναλαμβανόμενο στρες. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά συχνή και συναντάται σε έναν στους 20 ανθρώπους. Η σπονδυλόλυση δεν έχει πάντα συμπτώματα. Όταν συμβαίνει, το μόνο σύμπτωμα είναι συνήθως ο πόνος στην πλάτη. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και τον αθλητισμό και είναι πιο έντονος σε κινήσεις προς τα πίσω. Γενικά, ο πόνος δεν επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν επιμείνει, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Μια κοινή αιτία οξέος πόνου στην πλάτη, μπορεί να είναι ένα είδος «μαστιγώματος» που προκαλείται από ξαφνικό, απότομο ίσιωμα της σπονδυλικής στήλης. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί εάν υπάρχουν συμπιεσμένα νεύρα σε αυτές τις περιπτώσεις, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε συνδυασμό με σοβαρούς μαχαιρωτικούς πόνους γύρω από τη θέση του νεύρου. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι πάσχοντες θα αισθάνονται επίσης μυϊκό πόνο στην πλάτη, οδηγώντας επίσης σε προβλήματα ύπνου τη νύχτα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται συχνά στη διάγνωση αυτών των τραυματισμών, αν και μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εμπλέκονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Τέτοιου είδους τραυματισμοί αντιμετωπίζονται με φυσιοθεραπεία, καθώς και με το αθλητικό μασάζ, ενώ οι ασκήσεις τόνωσης των μυών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Οι εκλεκτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και η ενδυνάμωση του πυρήνα είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές εδώ στην ενίσχυση των μυών που απαιτούνται για τη στήριξη της πλάτης και τη μείωση της αστάθειας. Ένα πράγμα που δεν πρέπει να παραβλέπεται όταν αντιμετωπίζετε τον πόνο στην πλάτη και αυτούς τους τραυματισμούς, είναι οι συνήθειες του ασθενούς. Ο χρόνος που περνούν καθισμένοι ή και αν έχουν πάρει πρόσφατα βάρος μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο πόνος στην πλάτη θεωρείται χρόνιος εάν διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο. Μπορεί να έρθει και να φύγει, συχνά φέρνοντας προσωρινή ανακούφιση, ακολουθούμενη από απογοήτευση. Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν δεν γνωρίζετε την αιτία.

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από προηγούμενο τραυματισμό. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης – η σταδιακή αραίωση του χόνδρου στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης
 • Στένωση της σπονδυλικής στήλης – στένωση του σπονδυλικού σωλήνα που μπορεί να οδηγήσει σε νευρικό πόνο
 • Προβλήματα δίσκου, όπως κήλη ή διογκωμένος δίσκος Σύνδρομο μυοφασικού πόνου – ανεξήγητος μυϊκός πόνος και ευαισθησία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε βιαστικές αποφάσεις ή να υποβάλλονται σε εκτεταμένες ιατρικές διαδικασίες μέχρι να βρεθεί η προέλευση του πόνου.