ΩΜΟΣ

Ώμος

ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Η εμφάνιση ενοχλήσεων στους ώμους συνήθως έρχεται μετά από αύξηση της δραστηριότητας και επιφόρτηση του σημείου, γι ‘αυτό είναι πιο συνηθισμένο να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ή σε ανθρώπους που παίζουν περισσότερο τένις ή γκολφ ή κάνουν π.χ. κηπουρικές εργασίες. 
 
Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα των 30 ετών και άνω, ενώ σπάνια εμφανίζεται σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Σπάνια υπάρχει ένα συγκεκριμένο τραύμα που προκαλεί πρόσκρουση στον ώμο, μάλλον αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η πρόσκρουση στον ώμο παρουσιάζεται ως διάχυτος πόνος στο μπροστινό, στο πλάι και στο πίσω μέρος του ώμου. Ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο πλάι του βραχίονα, αλλά σπάνια πηγαίνει πιο κάτω από τον αγκώνα.
 
 Αυτό που διαφοροποιεί την πρόσκρουση του ώμου από άλλους τραυματισμούς είναι ότι, ενώ η κίνηση είναι επώδυνη, δεν περιορίζεται εντελώς. Εάν υπάρχει πόνος χωρίς συγκεκριμένο τραύμα και χωρίς απώλεια κίνησης, συνήθως αντιμετωπίζεται σαν πρόσκρουση ώμου. 
 
Η πρόσκρουση στον ώμο μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό μιας μεγάλης ποικιλίας ιστών στον ώμο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει θυλακίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή ενός σάκου γεμάτου υγρού στον ώμο. Η θυλακίτιδα παρέχει απορρόφηση των οστών, των τενόντων και των μυών για να βοηθήσουν τις αρθρώσεις να κινούνται ομαλά. Όταν ερεθίζεται, η άρθρωση μπορεί να αισθάνεται ζεστή και άβολη ενώ η κίνηση γίνεται δύσκολη και επώδυνη. Ένα άλλο κοινό στοιχείο της πρόσκρουσης του ώμου είναι η βλάβη στον τένοντα περιστροφικής μανσέτας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σταθεροποίηση και την περιστροφή της άρθρωσης του ώμου.
 
 
 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του ώμου, τις οποίες συχνά αντιμετωπίζουμε στο Back2Health είναι και οι παρακάτω:
Ο παγωμένος ώμος, που ονομάζεται επίσης κολλητική καψουλίτιδα, προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στον ώμο. Με την πάροδο του χρόνου, ο ώμος γίνεται πολύ δύσκολο να κινηθεί.
Μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ο παγωμένος ώμος τείνει να βελτιώνεται, αν και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Η φυσικοθεραπεία, με έμφαση στην ευελιξία των ώμων, είναι η κύρια σύσταση θεραπείας για τον παγωμένο ώμο. 
Ο παγωμένος ώμος επηρεάζει συχνότερα άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών και εμφανίζεται στις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες. Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παγωμένου ώμου.

Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο κινητή άρθρωση του σώματος. Μπορεί να στραφεί προς πολλές κατευθύνσεις, αλλά αυτό το πλεονέκτημα καθιστά επίσης τον ώμο έναν εύκολο σύνδεσμο. Μερική εξάρθρωση (υπεξάρθρημα) σημαίνει ότι η κεφαλή του οστού του άνω βραχίονα είναι μερικώς έξω από την υποδοχή (γληνοειδής). Μια πλήρης εξάρθρωση σημαίνει ότι είναι εντελώς έξω από την θέση του. Τόσο μερικές όσο και πλήρεις εξάρσεις προκαλούν πόνο και αστάθεια στον ώμο. 

Τα συμπτώματα ενός εξαρθρωμένου ώμου περιλαμβάνουν: Παραμόρφωση, Πρήξιμο, Μούδιασμα, Αδυναμία, Μελανιές.

 Μερικές φορές μια εξάρθρωση μπορεί να σχίσει συνδέσμους ή τένοντες στον ώμο ή να βλάψει τα νεύρα. Η άρθρωση του ώμου μπορεί να μετατοπιστεί προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα κάτω. Ένας συνηθισμένος τύπος εξάρθρωσης ώμου είναι όταν ο ώμος γλιστρά προς τα εμπρός (πρόσθια αστάθεια). Αυτό σημαίνει ότι το οστό του άνω βραχίονα μετακινήθηκε προς τα εμπρός και έξω από την υποδοχή του. Μπορεί να συμβεί όταν ο βραχίονας τοποθετηθεί σε θέση ρίψης.

Μία από τις πιο συνηθισμένες σωματικές ενοχλήσεις είναι ο πόνος στον ώμο. Ο ώμος σας αποτελείται από πολλές αρθρώσεις σε συνδυασμό με τένοντες και μύες που επιτρέπουν μεγάλο εύρος κινήσεων στο χέρι σας. Επειδή πολλές διαφορετικές δομές αποτελούν τον ώμο, είναι ένα σημείο ευάλωτο σε πολλά διαφορετικά προβλήματα. Η περιστροφική μανσέτα είναι μια συχνή πηγή πόνου στον ώμο. Ο πόνος στη στροφική μανσέτα είναι κοινός τόσο σε νεαρούς αθλητές όσο και σε μεσήλικες. Οι νεαροί αθλητές που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για κολύμπι, μπέιζμπολ και τένις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Όσοι κάνουν επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ανύψωσης ή εναέριας χρήσης του βραχίονα, όπως κρέμασμα χαρτιού, κατασκευή ή βαφή είναι επίσης ευαίσθητοι. 
Ο πόνος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα ενός μικρού τραυματισμού. Μερικές φορές, συμβαίνει χωρίς προφανή αιτία.
Ο πόνος στον καρπό προκαλείται συχνά από διαστρέμματα ή κατάγματα από ξαφνικούς τραυματισμούς. Αλλά ο πόνος στον καρπό μπορεί επίσης να προκύψει από μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως επαναλαμβανόμενο στρες, αρθρίτιδα και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στον καρπό, η διάγνωση της ακριβούς αιτίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μια ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία και επούλωση. Ο πόνος στον καρπό μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την αιτία. Για παράδειγμα, ο πόνος στην οστεοαρθρίτιδα περιγράφεται συχνά σαν να μοιάζει με έναν ελαφρύ πονόδοντο, ενώ το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλεί συνήθως αίσθημα καρφίτσας ή μυρμήγκιασμα, ειδικά τη νύχτα. Η ακριβής τοποθεσία του πόνου στον καρπό σας παρέχει επίσης ενδείξεις για το τι κρύβεται πίσω από τα συμπτώματά σας.
Ο ρήξη του τένοντα του δικέφαλου συχνά εμφανίζεται μετά από ξαφνική σύσπαση του δικέφαλου με αντίσταση στην κάμψη του αγκώνα και στον ύπτιο του αντιβραχίου. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από τον εγγενή εκφυλισμό της απελευθέρωσης του τένοντα και την τριβή της κοιλιάς του τένοντα. Αυτός ο εγγενής εκφυλισμός προκαλείται από ακατάλληλη προπόνηση ή κόπωση. Οι υπερβολικές πιέσεις μπορούν να τοποθετηθούν στους δικέφαλους μυς καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει άλλους μυς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά και αποτυχία, είτε μέσα στην τένοντα ουσία είτε στην προέλευσή της. 
Η ρήξη του τένοντα του δικεφάλου εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών που έχουν ήδη ιστορικό προβλημάτων στον ώμο. Επηρεάζει κυρίως τον κυρίαρχο βραχίονα. Ένα δάκρυ του τένοντα του δικέφαλου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεότερα άτομα, αλλά συνήθως μετά από τραυματική πτώση σε τεντωμένο χέρι, βαριά άρση βαρών ή συνεχώς αθλητικές δραστηριότητες όπως snowboard και ποδόσφαιρο.