ΓΟΝΑΤΟ

Γόνατο

ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Οι τραυματισμοί στο γόνατο και ο πόνος στο γόνατο είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι και μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας. Υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στο γόνατο και διάφοροι τύποι τραυματισμών που μπορεί να υποστεί ένα γόνατο από αθλήματα και καθημερινά ατυχήματα ή δραστηριότητες.
 
Είναι επομένως πολύ σημαντικό να γίνει ακριβής διάγνωση για να καθοριστεί η καταλληλότερη θεραπεία. Ο ειδικός φυσιοθεραπευτής θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση της άρθρωσης του γόνατός σας και να αναπτύξει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ο τραυματισμός ή η παθολογία του γόνατός σας.
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις υπάρχουσες παθήσεις του γόνατος, από την ανακούφιση του πόνου, την προετοιμασία της άρθρωσης του γόνατος για χειρουργική επέμβαση, την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μετά από χειρουργική επέμβαση και σε ορισμένες περιπτώσεις την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης εντελώς. Το πρόγραμμα αποκατάστασης και η θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης, μασάζ μαλακών ιστών, κινητοποίηση αρθρώσεων και χρήση βοηθημάτων για να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του γονάτου, τις οποίες συχνά αντιμετωπίζουμε στο Back2Health είναι και οι παρακάτω:
Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις αρθρώσεις σας. Ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές. Ενώ η αρθρίτιδα είναι κυρίως ασθένεια ενηλίκων, ορισμένες μορφές επηρεάζουν τα παιδιά. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος στην άρθρωση του γόνατος φθείρεται σταδιακά. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, γίνεται ξεφτισμένος και τραχύς και ο προστατευτικός χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τρίψιμο οστού στο οστό και να προκαλέσει οδυνηρά οστέινα οστά. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Η χονδροπάθεια επιγονατίδα (πόνος στο γόνατο) είναι η μαλάκυνση και η διάσπαση του ιστού (χόνδρος) στην κάτω πλευρά της επιγονατίδας. Ο πόνος προκύπτει όταν το γόνατο και το οστό του μηρού (μηριαίο οστό) τρίβονται μεταξύ τους. Μπορεί να εμφανιστεί θαμπός, πονεμένος πόνος και/ή αίσθημα λείανσης όταν λυγίζει το γόνατο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της επιγονατίδας χονδροπάθειας είναι να ξεκουραστεί το γόνατο.
Ένας τραυματισμός πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει όταν ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είτε είναι τεντωμένος, μερικώς σκισμένος, είτε εντελώς σχισμένος. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός είναι ένα πλήρες σκίσιμο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ήχο κατά τη διάρκεια τραυματισμού, αστάθεια στο γόνατο και οίδημα στις αρθρώσεις. Το πρήξιμο εμφανίζεται γενικά μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου στο 50% των περιπτώσεων, άλλες δομές του γόνατος όπως οι σύνδεσμοι, ο χόνδρος ή ο μηνίσκος είναι κατεστραμμένοι. Είναι πιο συνηθισμένο σε αθλητές, ιδιαίτερα σε εκείνους που συμμετέχουν σε αγώνες σκι, ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με φυσική εξέταση και μερικές φορές υποστηρίζεται από μαγνητική τομογραφία. Η φυσική εξέταση θα δείξει συχνά ευαισθησία γύρω από την άρθρωση του γόνατος, μειωμένο εύρος κίνησης του γόνατος και αυξημένη χαλαρότητα της άρθρωσης.
Ο σκισμένος μηνίσκος (ρήξη) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας αναγκάζει να στρέψετε ή να περιστρέψετε το γόνατό σας, ειδικά όταν βάζετε όλο το βάρος σας, μπορεί να οδηγήσει σε σκίσιμο μηνίσκου. Κάθε ένα από τα γόνατά σας έχει δύο κομμάτια χόνδρου σε σχήμα C που λειτουργούν σαν μαξιλάρι μεταξύ της κνήμης και του μηρού σας (μηνίσκοι). Ένας σχισμένος μηνίσκος προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε εμπόδιο στην κίνηση του γόνατος και να έχετε πρόβλημα να επεκτείνετε πλήρως το γόνατό σας. Η συντηρητική θεραπεία – όπως η ανάπαυση, ο πάγος και η φαρμακευτική αγωγή – είναι μερικές φορές αρκετή για να ανακουφίσει τον πόνο ενός σκισμένου μηνίσκου και να δώσει χρόνο στον τραυματισμό να επουλωθεί από μόνος του. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ένας σχισμένος μηνίσκος απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση.
Ο έσω πλάγιος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος που τραυματίζεται συχνότερα και ειδικά σε αθλητές. Ο σύνδεσμος αυτός εκφύεται από το έσω υπερκονδύλιο κύρτωμα του μηριαίου οστού και καταφύεται στην έσω επιφάνεια της κνήμης. Ο κύριος ρόλος του σύνδεσμου είναι να σταθεροποιεί το γόνατο, ενώ αποτρέπει τη βλαισότητα και την έσω στροφή της κνήμης. Ο συνήθης λόγος κάκωσης του έσω πλαγίου είναι ένα χτύπημα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, όταν αυτό βρίσκεται σε μερικώς λυγισμένη στάση, το οποίο τείνει να το αποσταθεροποιήσει σε βλαισότητα, δηλαδή προς τα έσω. Τα συμπτώματα της κάκωσης είναι ένα τοπικό άλγος στην περιοχή του συνδέσμου και ένα οίδημα μικρού βαθμού, ενώ εάν ο τραυματισμός αφορά κι άλλους συνδέσμους το οίδημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερου βαθμού.
Η ασθένεια Osgood-Schlatter είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και πρήξιμο κάτω από την άρθρωση του γόνατος, όπου ο επιγονατιδικός τένοντας προσκολλάται στην κορυφή της κνήμης (κνήμη), ένα σημείο που ονομάζεται κνημιαία φυματίωση. Μπορεί επίσης να υπάρχει φλεγμονή του τένοντα της επιγονατίδας, ο οποίος εκτείνεται πάνω από την επιγονατίδα. Η ασθένεια Osgood-Schlatter εντοπίζεται συχνότερα σε νέους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν πολύ άλμα και/ή τρέξιμο. Η νόσος Osgood-Schlatter προκαλείται από ερεθισμό της πλάκας ανάπτυξης των οστών. Τα οστά δεν αναπτύσσονται στη μέση, αλλά στα άκρα κοντά στην άρθρωση, σε μια περιοχή που ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης. Ενώ ένα παιδί μεγαλώνει ακόμα, αυτές οι περιοχές ανάπτυξης αποτελούνται από χόνδρο αντί για κόκκαλο. Ο χόνδρος δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρός όσο το οστό, οπότε τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν την πλάκα ανάπτυξης να αρχίσει να πονά και να διογκώνεται.
Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυλάκου στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, και βρίσκεται μεταξύ της επιγονατίδας και του υπερκείμενου δέρματος. Εμφανίζεται όταν ο θύλακος ερεθίζεται και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα υγρού προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) και πίεση στους παρακείμενους ιστούς. Η προπεταλιακή θυλακίτιδα, πολλές φορές εμφανίζεται με ένα εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Εκτιμάται ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων συμβαίνουν σε άνδρες. Οι άντρες ηλικίας 40 έως 60 ετών είναι συνήθως οι πιο ευπαθείς.
Ο όρος επιγονατιδομηριαίος πόνος είναι μια γενική ορολογία, που περιλαμβάνει όλα τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμο ή/και χρόνιο πόνο στη μπροστινή μεριά του γόνατος. Ουσιαστικά αντιστοιχεί στον όρο «χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας». Τα αίτια που προκαλούν τον πόνο αυτόν είναι πολλά. Συχνά προκαλείται από μυϊκή ανισορροπία μεταξύ τετρακεφάλου και των οπίσθιων μηριαίων. Οι σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι προκαλούν πρόσθιο επιγονατιδομηριαίο πόνο, καθώς ο τετρακέφαλος προσπαθεί με μεγαλύτερη δύναμη να επιτύχει πλήρη έκταση του γόνατος, αυξάνοντας πολύ με αυτόν τον τρόπο τα φορτία στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Η αύξηση των φορτίων στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος (επιγονατιδομηριαία άρθρωση) ερεθίζει συχνά πολλές ανατομικές δομές του γόνατος που βρίσκονται εκεί, έχοντας ως αποτέλεσμα μια τοπική φλεγμονή συνοδευόμενη από πόνο.
Το γόνατό σας είναι μια σύνθετη άρθρωση με πολλά εξαρτήματα, καθιστώντας το ευάλωτο σε μια ποικιλία τραυματισμών. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς του γόνατος περιλαμβάνουν κατάγματα, εξαρθρώσεις, διαστρέμματα και ρήξεις συνδέσμων. Πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με απλά μέτρα, όπως ασκήσεις στήριξης και αποκατάστασης. Άλλοι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν. Το γόνατό σας αποτελείται από πολλές σημαντικές δομές, οποιαδήποτε από τις οποίες μπορεί να τραυματιστεί. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του γόνατος περιλαμβάνουν κατάγματα γύρω από το γόνατο, εξάρθρημα και διαστρέμματα και σκισίματα μαλακών ιστών, όπως συνδέσμους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τραυματισμοί περιλαμβάνουν περισσότερες από μία δομές στο γόνατο. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα πιο κοινά σημάδια τραυματισμού στο γόνατο. Επιπλέον, το γόνατό σας μπορεί να πιάσει ή να κλειδώσει. Πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο προκαλούν αστάθεια – η αίσθηση ότι το γόνατό σας υποχωρεί.
Το γόνατο του άλτη, επίσης γνωστό ως τενοντίτιδα επιγονατίδας, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα. Αυτό συνδέει την επιγονατίδα σας (επιγονατίδα) με το οστό της κνήμης σας (κνήμη). Το γόνατο του άλτη αποδυναμώνει τον τένοντά σας και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη στον τένοντά σας. Το “γόνατο του άλτη” προκαλείται από την υπερβολική χρήση της άρθρωσης του γόνατός σας, όπως το συχνό άλμα σε σκληρές επιφάνειες. Συνήθως πρόκειται για τραυματισμό που σχετίζεται με αθλήματα, που συνδέεται με τη σύσπαση των μυών των ποδιών και τη δύναμη να χτυπήσει το έδαφος. Αυτό καταπονεί τον τένοντά. Με επαναλαμβανόμενη ένταση, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στον τένοντα. Η τενοντοπάθεια τηςς επιγονατίδας είναι μια επώδυνη, επίμονη και επίπονη πάθηση που αφορά κυρίως άλτες και συχνά περιορίζει τις επιδόσεις τους. Οι υποτροπές είναι συχνές και συχνά οδηγούν τον αθλητή σε πρόωρη διακοπή. Η κατάλληλη φυσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την τεχνική της έγχυσης αυξητικών παραγόντων, είναι σήμερα μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος θεραπείας.