Αγκώνας – Back2 Health

Αγκώνας

ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΩΝΑ

Με πόνο στον αγκώνα, τον καρπό ή το χέρι, σχεδόν όλα όσα προσπαθείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα σε αυτούς τους τομείς, όπως:
  • Πόνοι στον αγκώνα από άσκηση στο τένις
  • Πόνοι στον αγκώνα από άσκηση στο γκολφ
  • Αρθρίτιδα αγκώνα
  • Διάστρεμμα καρπού
  • Τενοντίτιδα De Quervain στον καρπό και τον αντίχειρα
  • Αρθρίτιδα βάσης αντίχειρα
  • Μυϊκές καταπονήσεις και τενοντίτιδα του αντιβραχίου και του καρπού
  • Προβλήματα και τραυματισμοί στα δάχτυλα όπως αρθρίτιδα, σκανδάλη δακτύλου και διαστρέμματα
  • Κατάγματα του καρπού ή του αγκώνα

Κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην φυσιολογική ζωή και να αποφύγουν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ορισμένες καταστάσεις, εάν δεν αντιμετωπιστούν αρκετά νωρίς και αρκετά αποτελεσματικά, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη δυσκαμψία στο χέρι, τον καρπό ή τον αγκώνα.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα, τις οποίες συχνά αντιμετωπίζουμε στο Back2Health είναι και οι παρακάτω:

Επικονδυλίτιδα αγκώνα
Ο αγκώνας του τένις ή πλευρική επικονδυλίτιδα, είναι μια επώδυνη κατάσταση του αγκώνα που προκαλείται από την υπερβολική χρήση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παίζοντας τένις ή άλλα αθλήματα ρακέτας μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, πολλά άλλα αθλήματα και δραστηριότητες εκτός από τον αθλητισμό μπορούν επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο. Ο αγκώνας του τένις είναι φλεγμονή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικροσκόπηση των τενόντων που ενώνουν τους μυς του αντιβραχίου στο εξωτερικό του αγκώνα. Οι μύες και οι τένοντες του αντιβραχίου καταστρέφονται από την υπερβολική χρήση - επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Αυτό οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία στο εξωτερικό του αγκώνα. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τον αγκώνα του τένις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει μια ομαδική προσέγγιση. Πρωτογενείς γιατροί, φυσιοθεραπευτές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργοί συνεργάζονται για να παρέχουν την πιο αποτελεσματική φροντίδα.
Εξάρθρημα αγκώνα
Όταν οι αρθρικές επιφάνειες ενός αγκώνα διαχωρίζονται, ο αγκώνας εξαρθρώνεται. Οι εξαρθρώσεις του αγκώνα μπορεί να είναι πλήρεις ή μερικές και συνήθως συμβαίνουν μετά από τραύμα, όπως πτώση ή ατύχημα. Σε πλήρη εξάρθρωση, οι επιφάνειες των αρθρώσεων διαχωρίζονται πλήρως. Σε μια μερική εξάρθρωση, οι επιφάνειες των αρθρώσεων διαχωρίζονται μόνο εν μέρει. Μερική εξάρθρωση ονομάζεται επίσης υπεξάρθρημα.
Θυλακίτιδα ωλεκράνου
Οι επιδερμοειδείς κύστεις είναι συχνές, καλοήθεις κύστεις που σχηματίζονται λόγω της εμφύτευσης του ωοθυλακικού επιθηλίου στο δέρμα. Αν και αυτές οι κύστεις είναι συχνά ανώδυνες, μπορούν να υποκινήσουν μια φλεγμονώδη διαδικασία καθώς και σχηματισμό αποστήματος, ειδικά εάν σπάσουν. Η θυλακίτιδα του ωλεκράνου είναι μια πάθηση συνήθως οδυνηρή, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών και προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα στην οπίσθια πλευρά της άρθρωσης. Εάν το οίδημα είναι σοβαρό μοιάζει σαν να υπάρχει ένα εξόγκωμα όπως ένα μπαλάκι του γκολφ στον αγκώνα.
Αγκώνας του γκόλφερ – Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα
Ο αγκώνας του παίκτη του γκολφ είναι μια επώδυνη θέση όπου οι τένοντες των μυών του αντιβραχίου σας προσκολλώνται στο οστέινο χτύπημα στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στον πήχη και τον καρπό σας. Ο αγκώνας του παίκτη του γκολφ είναι παρόμοιος με τον αγκώνα του τένις, ο οποίος εμφανίζεται στο εξωτερικό του αγκώνα. Δεν περιορίζεται στους παίκτες του γκολφ. Οι τενίστες και άλλοι που χρησιμοποιούν επανειλημμένα τους καρπούς τους ή σφίγγουν τα δάχτυλά τους μπορούν επίσης να αναπτύξουν τον αγκώνα του παίκτη του γκολφ. Ο πόνος στον αγκώνα του παίκτη του γκολφ δεν χρειάζεται να σας κρατήσει εκτός πορείας ή μακριά από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Η ανάπαυση και η σωστή θεραπεία μπορούν να σας φέρουν πίσω στο σωστό δρόμο.
Τενοντίτιδα αγκώνα
Η τενοντίτιδα του αγκώνα σχετίζεται τυπικά με τον κοινό εκτατικό τένοντα και τον κοινό τένοντα κάμψης. Η τενοντίτιδα του κοινού εκτείνοντα τένοντα είναι γνωστή ως Tennis Elbow. Η τενοντίτιδα του κοινού καμπτικού τένοντα είναι γνωστή ως Αγκώνας του παίκτη του γκολφ. Οι τένοντες είναι ταινίες ιστού που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Τι είναι η τενοντίτιδα στον αγκώνα; Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή ενός τένοντα. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στον τένοντα ή στη γύρω περιοχή και μπορεί να περιορίσει την καθημερινή δραστηριότητα. Η τενοντίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει μικροσκοπικά δάκρυα στον τένοντα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της τενοντίτιδας του αγκώνα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη φύση του τραυματισμού.
Αρθρίτιδα – Οστεοαρθρίτιδα αγκώνα
Η οστεοαρθρίτιδα του αγκώνα εμφανίζεται όταν η επιφάνεια του χόνδρου του αγκώνα είναι φθαρμένη ή έχει υποστεί βλάβη. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας προηγούμενου τραυματισμού όπως εξάρθρωση αγκώνα ή κάταγμα. Συνηθέστερα, όμως, είναι το αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής φθοράς του χόνδρου της άρθρωσης από την ηλικία και τη δραστηριότητα. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως το ισχίο και το γόνατο. Ο αγκώνας είναι ένας από τους αρθρώσεις που επηρεάζονται λιγότερο λόγω των αρμονικών επιφανειών του και των ισχυρών σταθεροποιητικών συνδέσμων. Ως αποτέλεσμα, η άρθρωση του αγκώνα μπορεί να ανεχθεί μεγάλες δυνάμεις απέναντί της χωρίς να γίνει ασταθής.
Ωλενία νευριτιδα
Ο εγκλωβισμός του ωλένιου νεύρου συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο στο χέρι συμπιέζεται ή ερεθίζεται. Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα στο χέρι σας. Μεταφέρεται από το λαιμό σας προς τα κάτω στο χέρι σας και μπορεί να συσφιχθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής, όπως κάτω από την κλείδα ή στον καρπό. Το πιο συνηθισμένο μέρος για τη συμπίεση του νεύρου είναι πίσω από το εσωτερικό τμήμα του αγκώνα. Η συμπίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα ονομάζεται «σύνδρομο κυβικής σήραγγας. Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στο χέρι και τα δάχτυλα είναι κοινά συμπτώματα του συνδρόμου του νευρικού σωλήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως αλλαγές στις δραστηριότητες και στηρίγματα. Εάν οι μη χειρουργικές μέθοδοι δεν βελτιώνουν τα συμπτώματά σας ή εάν η συμπίεση του νεύρου προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή βλάβη στο χέρι σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.