ΑΥΧΕΝΑΣ

Αυχένας

ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Ο πόνος στον αυχένα είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι άβολο και εξαιρετικά επώδυνο. Μερικές φορές οφείλεται σε ένα υποκείμενο πρόβλημα, ένα ατύχημα ή τραυματισμό και η διαχείριση του πόνου στον αυχένα είναι απαραίτητη εάν θέλετε να συνεχίσετε ομαλά στην καθημερινή σας ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα ή ένας δύσκαμπτος λαιμός δεν είναι ανησυχητικό, αλλά εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται και έχετε πόνο που δεν μπορείτε να αγνοήσετε, αξίζει σίγουρα να αναζητήσετε θεραπεία και περαιτέρω συμβουλές.
 
Ο πόνος στον αυχένα προκαλείται από μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών προβλημάτων όπως:
  • Ανωμαλίες ή προβλήματα με τα οστά ή τις αρθρώσεις
  • Τραύμα, ατύχημα ή τραυματισμός
  • Κακή στάση, περιλαμβανομένων των δύσκολων θέσεων ύπνου
  • Όγκοι Μυϊκή καταπόνηση ή διάστρωση από άσκηση ή ανύψωση και μεταφορά
  • Άγχος που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση στον αυχένα
  • Εκφυλιστικές ασθένειες

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του αυχένα, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν χωρίς την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης είναι και οι παρακάτω :
Η ευρέως γνωστή σαν “κήλη”, που εμφανίζεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, είναι μία από τις συχνότερες παθολογίες της σπονδυλικής στήλης, και παρουσιάζεται συνήθως σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα. Όπως μαρτυράει και η ονομασία τους, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους και απορροφούν τις φορτίσεις της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον πηκτοειδή πυρήνα. Η κήλη εστιάζεται στη μετατόπιση του υλικού του πυρήνα και στην απόσχιση τμήματος του ινώδους δακτυλίου. Στην περίπτωση που η μετατόπιση είναι ήπια και ο πυρήνας απλώς προβάλλει λίγο μέσα από τον ινώδες δακτύλιο, τότε ονομάζεται προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Στην μεγαλύτερη μετατόπιση του υλικού του πυρήνα, προκαλείται μερική ρήξη του ινώδους δακτυλίου και τότε η πάθηση ονομάζεται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Κόμποι και το σφίξιμο στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή (ή στον σβέρκο). Οι πιο συνηθισμένοι πόνοι ενός εργαζόμενου σε δουλειά γραφείου κυρίως. Εμφανίζονται πιο συγκεκριμένα στη βάση του αυχένα, στο σημείο που συναντά τις ωμοπλάτες. Πολλές φορές νιώθουν πόνο και μουδιάσματα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δάκτυλα των χεριών. Δεν είναι λίγες οι φορές που το “πιάσιμο” αυτό συνοδεύεται και με έντονο πονοκεφάλο. Ο μυόσπασμος αυτός του τραπεζοειδή μπορεί να εκδηλωθεί εύκολα, ακόμα και με μικρά ερεθίσματα, όπως ένα απότομο γύρισμα του κεφαλιού. Με τους σύγχρονους τρόπους δουλειάς, οι περισσότεροι αφιερώνουν πολλές ώρες σε μία καρέκλα κοιτώντας μια οθόνη. Η κακή στάση του σώματος, προκαλεί την αδράνεια του, και μυική ατροφία, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες κακώσεις υπέρχησης. Κακώσεις σαν αυτή, δεν επηρρεάζεται από το πόσο σωματώδης είναι κάποιος, καθώς οι μύες όταν βρίσκονται σε μια σταθερή θέση, χωρίς να κινηθούν για αρκετή ώρα, μπορούν να κάνουν μυόσπασμο. Οι μυοσπασμοί εκδηλώνονται όχι μόνο σε πολύ σφιχτούς ή πολύ χαλαρούς μύες, αλλά και σε αυτούς που δεν κινητοποιούνται. Και εδώ, η άσκηση αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πρόληψης, και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να έχει τη σωστή στάση του σώματος κατά τις ώρες εργασίας, τότε παρατηρείται μείωση του αριθμού και της βαρύτητας των επεισοδίων ή ακόμα και εξάλειψη τους.
Αυχενική αρθρίτιδα (σπονδύλωση) ονομάζεται η εκφύλιση των δίσκων του αυχένα. Στα πλαίσια της εκφύλισης, κάποιοι από αυτούς τους δίσκους, θα οδηγηθούν σε κήλες, δηλαδή θα σπάσει ο ινώδης δακτύλιος και ο πυρήνας του δίσκου θα μετατοπισθεί στον σπονδυλικό σωλήνα όπου και θα πιέσει τον νωτιαίο μυελό ή τις νωτιαίες ρίζες (νεύρα) και έτσι σταδιακά θα περιοριστεί το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η εκφύλιση του αυχένα αφορά περισσότερο τον σχηματισμό οστεόφυτων (άλατα) και σε μικρότερο βαθμό την πίεση από χαλασμένους δίσκους (δισκοπάθεια).